La doi ani de la tragedia din Colectiv, barocamera de la Floreasca nu funcționează. Oprița: „Pe scurt, îi lipsesc niște avize”

Publicat: 27/10/2017, 08:50
Actualizat: 27/10/2017, 09:29

Celebra barocameră de la Spitalul Floreasca a fost intens mediatizată pentru că fonduri publice au fost direcționate în acest spațiu, iar victimele din Clubul „Colectiv”, care ar fi putut primi o șansă la viață, nu au putut fi tratate în acest loc.

Ce s-a schimbat în ultimii doi ani în cazul barocamerei? Nimic. Și asta pentru că nu există avize de funcționare.

„Nu funcționează. Pe scurt, îi lipsesc niște avize, dar nu de instalare a ei, ci a spațiului în care stă pentru că sunt niște condiții de siguranță. După cum știți, această barocameră funcționează la presiune foarte înaltă și încăperea în care stă trebuie să respecte niște condiții, dar este nevoie și de o ieșire, pentru evacurea în anumite situații. În acest moment, este în curs de reabilitare”, a declarat, pentru MEDIAFAX, șeful Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Floreasca, dr. Bogdan Oprița.

În momentul tragediei de pe 30 octombrie 2015, acest aparat ar fi putut fi de mare ajutor ținând cont că principala lui funcție este de tratare a persoanelor cu arsuri mari pe corp.

„Ea este folosită pentru pacienții arși într-o anumită etapă a evoluției lor. Este folosită chiar în tratamentul plăgilor infectate pentru că ea bombardează țesutul respectiv cu oxigen. În momentul în care acei germeni nu supraviețuiesc în mediul de oxigen, cum le spunem noi, anaerobi, aceștia mor și ajută la vindecare sau la prevenirea unor complicații. (…) O astfel de barocameră este extrem de utilă pentru pacienții intoxicați cu monoxid de carbon sau cu cianuri pentru că ajută mult mai repede la eliminarea acestora din organism”, a explicat Bogdan Oprița.

Întrebat dacă există personal special format, care să știe să lucreze cu această barocameră, acesta a menționat că „nu este vorba despre un specialist, ai nevoie de un technician pentru așa ceva sau un asistent, care să știe să o utilizeze pentru că este ca oricare alt dispozitiv medical”.

Inaugurată cu mare fast, în anul 2015, de către ministrul Sănătății de atunci, Nicolae Bănicioiu, barocamera promitea să revoluționeze îngrijirea pacienților cu arsuri grave, fiind singurul aparat de acest gen din țara noastră.

Reprezentanții Spitalului Floreasca nu doresc încă să avenseze o dată la care aceasta să fie pusă în funcțiune, dar speră ca până la sfârșitul anului acesta, barocamera să fie pusă „la treabă”, precizând că „nu împiedică cu nimic funcționarea secției respective și îngrijirea arșilor”.

Vestita barocameră este amplasată în Secția de arși a spitalului, secție care a început să funcționeze de abia în 2016, după ce conducerea unității sanitare a fost demisă de către Achimaș Cadariu, fostul ministrul al Sănătății.

„Este absolut revoltător faptul că nici în acest moment, dacă Doamne ferește se întâmplă o nenorocire în București sau în țară, acest bloc nu funcționează la întreaga lui capacitate. Sunt banii bucureștenilor, sunt banii românilor. Românii nu acceptă să se facă afirmații care nu corespund cu realitatea. Nu am venit să tai panglici și nu cred că acesta este scopul de a anunța triumfalist realizări. Sunt lucruri normale, investiții pe care românii le fac din banii lor, bani față de care suntem responsabili. Barocamera nu funcționează nici în acest moment, personalul nu era la serviciu. L-am demis pe managerul instituției”, declara, în 2016, fostul ministru al Sănătății, Achimaș Cadariu, după ce a făcut o vizită neanunțată pe secția de arși a spitalului.

În momentul de față, secția este funcțională. Este dotată cu șase paturi pentru pacienții arși grav și alte șase pentru persoanele care trec de perioada critică.

„Legat de eficiență, depinde ce urmărim ca și criteriu de eficiență. Un criteriu ar putea fi numărul de pacienți internați pentru că anul acesta, pe primele nouă luni, au fost internați 129 de pacienți, față de 84 câți au fost internați anul trecut.(…) Secția în cauză are personal aproape de optim, în sensul că discutăm despre nouă medici, patru chirurgi plasticieni, cinci anesteziști, 17 asistenți și 13 persoane din personalul auxiliar, opt infirmiere și cinci brancardieri”, a explicat șeful UPU Floreasca.

Întrebat dacă secția ar fi funcționat în noaptea incendiului din Colectiv, ar fi putut fi salvate mai multe vieți, medicul a precizat că „numărul acela mare de pacienți arși, fără îndoială, depășea capacitatea de îngrijire în spitalele din București și poate din alte centre din țară”.

„Noi am primit 56 de pacienți grav, dintre care am internat 17. Deci, mai mult de șase pacienți, tot nu puteau să fie. Fără îndoială, discutăm despre alte condiții, despre un alt mod de îngrijire, dar tot șase paturi ar fi fost. Dar tot ar fi trebuit să se găsească alte soluții de internare. În secția de ATI generală sau în ATI toxicologică am avut pacienți arși internați”, a adăugat Bogdan Oprița.

Chiar dacă secția, inaugurată în 2016, se ridică la standarde foarte înalte, Oprița explică faptul că au mai fost cazuri în care spitalul a fost nevoit să refuze pacienți arși grav, din cauza lipsei de locuri.

Situația incertă a Secției de arși, implicit a barocamerei existente acolo, a atras și atenția procurorilor, care au deschis un dosar penal, în 2016, pentru abuz în serviciu, cu privire la achiziția aparatului. Potrivit rechizitoriului, echipamentul ar fi costat chiar și de șapte ori mai mult.

Inițial, cazul a a fost preluat de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, ulterior, dosarul fiind declinat Direcției Naționale Anticorupție.
În noiembrie 2016, profesorul Ioan Lascăr, șeful secției de chirurgie plastică din cadrul Spitalului Floreasca, cel care a inițiat achiziționarea barocamerei și fostul manager Radu Macovei au fost puși sub învinuire de către DNA, pentru abuz în serviciu.

După mai bine de un an și jumătate de anchetă, procurorii au decis, la începutul lunii octombrie, să trimită dosarul în judecată. Astfel, mai mulți foști șefi din cadrul Spitalului Floreasca sunt judecați pentru abuz în serviciu, aceștia fiind acuzați că au adus un prejudiciu de peste opt milioane lei unității prin achiziționarea de echipamente supravealuate și a barocamerei, care nu a funcționat niciodată.

Conform anchetatorilor, în 2013, Macovei, în calitate de manager al Spitalului Clinic de Urgență București, Gontariu, în calitate de șef Birou achiziții publice și de președinte al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul spitalului și Lascăr, în calitate de șef Clinică chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă și de membru în comisia de evaluare a ofertelor în cadrul spitalului, în urma unei licitații fictive, au încheiat cu societatea Gemedica SRL, un acord-cadru.

Pe baza acestui acord-cadru, s-au achiziționat la prețuri supraevaluate 54 de echipamente medicale necesare dotării „Unității de îngrijire a arșilor gravi”.

„Această conduită a dus la prejudicierea spitalului cu suma de 8.213.831 lei (inclusiv TVA) din care: 4.791.431 lei reprezentând diferența dintre prețul plătit de spital pentru echipamentele medicale și prețul la care au fost achiziționate de S.C. Gemedica S.R.L. de la furnizorii săi; 3.422.400 lei reprezentând contravaloarea barocamerei (care nu a funcționat vreodată). Concomitent, s-a obținut un folos necuvenit în favoarea societății SC Gemedica SRL, echivalent cu valoarea prejudiciului”, conform Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

În rechizitoriu, DNA arată că administratorul firmei favorizate este partenerul de afaceri al lui Sorin Oprescu.

„Din documentele prezentate de către Spitalul Clinic de Urgență București, nu s-a identificat maniera cum au fost definite specificațiile tehnice ale echipamentelor medicale, respectiv modul de elaborare a caietului de sarcini, inculpatul Lascăr Ioan întocmind practic caietul de sarcini pentru a favoriza operatorul economic Gemedica SRL în procedura de licitație”, spune DNA în actul de trimitere în judecată.

Ioan Lascăr ar fi procedat așa, spun procurorii, pentru că „este unul dintre medicii care prestează servicii medicale în cadrul Centrului Medical Academica – la specialitatea chirurgie plastică”, unitate la care ar fi activat „la rugămintea lui Sorin Oprescu”, centrul fiind administrat de SC Medical Prestige SRL și de SC Anais Medical Center SRL, firmele fiind apropiate administratorului Gemedica SRL, Aurel Galea, și unor persoane din anturajul acestuia, printre care fostul edil Sorin Oprescu.

Potrivit unui raport cu privire la intervenția autorităților în noaptea de 30 octombrie, care a fost întocmit de către ministerul Sănătății, la conducerea căruia se afla Vlad Voiculescu, reiese că, la momentul tragediei, „niciun spital din țară nu îndeplinea criteriile pentru internarea pacienților cu arsuri grave”.

În urma incendiului de la Clubul „Colectiv”, din 30 noiembrie 2015, 64 de tineri și-au pierdut viața, iar alți 146 au fost răniți.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial". Avertismentul ministrului de Externe...
Fiii lui Prigoană riscă dosar penal!! Adriana Bahmuțeanu a aflat că băieții ei riscă să...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Momentul în care un munte se prăbuşeşte şi un zăcământ de cupru iese la suprafață
„Pentru prima dată în istorie”, Ucraina a lovit o instalație militară de pe teritoriul Rusiei...
Cine este Corina Bode, soția lui Honorius Prigoană. Cu ce se ocupa tânăra înainte să-l...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum...
Când ar putea folosi Putin armele nucleare. Expert, despre decizia SUA de a permite Ucrainei...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Ce a apărut la locul de veci al Andreei Cuciuc, după ce a fost înmormântată....
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Sprijinul Ungariei pentru Rusia atrage critici dure din partea Poloniei
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Se verifică banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se dau pedepse cu închisoarea de...
Omenirea tremură. Se construiesc primele adăposturi antiatomice. Ce urmează
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la 95 de ani
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Care sunt țesăturile care nu trebuie spălate (aproape niciodată)?